Botulinum Toksini

Botulinum toksini hangi sebeplerle uygulanır?

Botulinum toksini, dinamik çatık kaş çizgileri başta olmak üzere tüm yüz, boyun ve göğüs v’si kırışıklıklarının tedavisinde, aşırı terlemenin geçici olarak baskılanmasının tedavisinde başarı ile uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra; şaşılık, migren ve bazı nörolojik hastalıklarda da kullanılagelmektedir.

Botulinum toksini nedir ve etki mekanizması nasıldır?

Botulinum toksini Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen bir nörotoksin proteindir. Bu toksin hedef kaslara küçük miktarda enjeksiyon yöntemi ile uygulandığında sinir-kas kavşağındaki bileşkede asetil kolin salınımını durur. Asetil kolin salınımının durması kimyasal olarak sinir iletiminde durma ve kas kasılmasında geçici olarak azalma ile sonuçlanır. Biz bu etkiyi tedavi edilen alanlarda dinamik kırışıklıkların düzelmesi olarak farkederiz.

Botulinum toksini statik kırışıklıkları olan kişilerde (Yani gözle görünür kırışıklıkları oluşmuş kişilerde) etki eder mi?

Statik kırışıklıkları olan kişilerde yanıt daha yavaş gelişir. 2-3 kez arka arkaya botulinum toksini uygulaması sonrasında biriken etki ile en iyi yanıt alınır. Derin statik kırışıklıkları olan kişilerde tek başına botulinum toksini ile yanıt alınamaz. Bu kişilerde en iyi sonuçları elde etmek için dolgu maddeleri ve/veya cilt yenileyici tedaviler gerekir.

Botulinum toksini nedir ve bu konuda kullanılan ürünler nelerdir?

Clostridium botulinum bakterisi botulinum toksin proteinin 8 serotipini (A, B, C alfa ve beta, D,E,F,G) üretir. Botulinum toksin serotip A en güçlü olandır ve kozmetik amaçlı kullanılır. “Botulinum Toxin Type A” ve “Onabotulinumtoksin A”etken maddelerini içeren Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış ilaçlar:

  • Botox Liyofilize Toz İçeren Flakon 100 IU
  • Dysport Enjeksiyonluk Toz İçeren Flakon 500 IU” olup,

söz konusu preparatlar dışındaki preparatlar Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan, denetlenen, kayıtlı preparatlardan değildir.

Botulinum toksini uygulanamayan veya dikkatli olunması gereken durumlar nelerdir?

  • Gebelik ve emzirme
  • Tedavi alanındaki aktif enfeksiyon varlığı
  • Keloidal skar öyküsü
  • Kanama bozukluğu
  • Yara iyileşmesi bozukluğu
  • Tedavi alanında aktif egzema sedef
  • Süt alerjisi
  • Tedavi alanında kas güçsüzlüğü
  • Bazı nörolojik hastalıklar
  • Tedavi öncesinde tedavi alanındaki kası aktif kasamama
  • Son 6 ay içinde göz kapağı veya göz cerrahisi geçirmiş olma
  • Bazı ilaçlar
  • Kontrolsüz sistemik hastalıklar
  • Kusursuz yüz ifadesine ihtiyaç duyulan meslekler (sanatçılar)
  • Gerçek dışı beklentiler

Botulinum toksini uygulaması öncesi dikkat edilen hususlar nelerdir?

Uyguma öncesinde size işlem hakkında bilgi verilir ve bu konuyla ilgili onam formu alınır. Ayrıca kaslarınızın hem kasarken hem de normal halinde olmak üzere işlem öncesi fotoğraflarınız çekilir. Mevcut asimetrileriniz not edilir.

Aspirin, E vitamini, sarı kantaron ve benzeri etkili gıdaları (ginkgo, akşamsefası otu yağı, sarımsak, koyungözü ve ginseng) morarmayı en aza indirmek üzere 2 hafta öncesinden kesilir. Diğer ağrı kesici alımları ve alkol 2 gün öncesinden kesilirse iyi olur.

Terleme tedavisi için 24 saat öncesinden terleme azaltıcı ürün kullanımı bırakılır.

Tedavi öncesi işlem yapılacak alan makyaj ve kirden arındırılır ayrıca uygun bir antiseptik ile alandaki mikroplar temizlenir.

Botulinum toksini uygulaması öncesi anestezi gerekir mi?

Botolinum toksini uygulaması öncesi tipik olarak anestezi gerekli değildir. Ağrı eşiği çok düşük hastalarda işlemden 15-20 dakika önce topikal anestezi uygulanabilir.

Botulinum toksini uygulaması sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Ürünün bölge dışına kaçmaması için, tedavi sonrası 4 saat boyunca sırt üstü uzanmaktan, öne eğilmekten kaçınılmalıdır. Tedavi bölgesine masaj yapılmamalıdır. Yüzde kızarıklığa yol açabilecek aktivitelerden kaçınmalıdır. (sıcak uygulama, alkol tüketimi ve egzersiz gibi)

Botulinum toksini uygulaması sonrasında etki ne zaman ortaya çıkmaya başlar?

Botulinum toksini uygulaması ile 2-3 gün sonra uygulama yapılan kasların işlevinde kısmi kayıp yaşanır, 1-2 hafta sonra ise hedeflenen etkiye ulaşılır.

Tedaviye bağlı etkiler en iyi dinamik çizgilerin tedavisinde belirgin olur. Statik çizgiler yani artık oturmuş gözle görülen çizgiler için ardışık tedaviler veya ek işlemler gerekebilir.

Botulinum toksini uygulaması sonrası kontrol gerekir mi?

Eğer uygulama yapılan kasta istenen işlev kaybı olmadıysa 2 hafta sonra düzeltme dozu yapılabilir.

Botulinum toksini etkisi ne kadar sürer?

Etkilenen kas fonksiyonu; uygulanan doza, uygulama alanına ve kişinin fizyolojisine göre 2-5 ay sonra geri döner.

Botulinum toksini uygulaması tekrar ne zaman yapılmalıdır?

Tedavi edilen bölgedeki kaslar tekrar kasılmaya başladığında, yüz çizgileri eski haline dönmeden bir sonraki uygulama yapılmalıdır.

Botulinum toksini uygulamaları için Botoks ve Dysport dışında ürün var mı?

Evet var. Incobotulinumtoxin A (Xeomin) Türkiye’de ruhsatlandırma aşamasındadır.

Botulinum toksini etkisi gösteren sürme ilaçlar veya kremler var mı?

Evet vardır. Günlük kullanım veya sürekli kullanım durumuna göre etkili olabilir. Ama hiçbir krem, toksin enjeksiyonunun yerini tutamaz.

Botulinum toksini etkisi gösteren mezoterapi var mı?

Evet İdebenon ve bazı hexapeptidler içeren mezoterapi maddeleri ile kas kasılmalarının neden olduğu yüzdeki mimik çizgilerinin derinliği azalır.

Botulinum toksini ile kaş çatma tedavisine neden ihtiyaç duyulur ve tedavi nasıl yapılır? Bu tedavi ile derin kaş çatma çizgisi oluşumunu önlemek mümkün müdür?

Dinamik kaş çatma çizgileri, iki kaşın arasındaki kas gruplarının aşırı çalışması ile oluşan dikey çizgilerdir. (yani kas kullanımı ile olan , kas kullanılmadığında olmayan çizgilerdir.) Bu kaslar öfkelendiğimizde, konsantre olmaya çalıştığımızda kullandığımız kaslardır ve bu kasların çok kullanılması kızgın bir mizaç izlenimi verebilir. Bu bölgedeki kasların içine botulinum toksin enjeksiyonu yapmak bu kasların kasılmasını baskılayarak kaş çatma hareketini azaltır veya durdurur, üzerinde bulunan deriyi yumuşatır ve daha sakin ve ılımlı bir mizaç kazandırır. Ancak uzun yıllar bu kaslarını çok aktif kullanmış ve statik kırışıklıkları oluşmuş kişilerde (yani gözle görünür kırışıklıkları oluşmuş kişilerde) botulinum toksin tedavisine yanıt daha yavaş gelişir. Bu kişilerde 2-3 kez arka arkaya botulinum toksini uygulaması sonrasında biriken etki ile en iyi yanıt alınır. Hatta derin statik kırışıklıkları oluşmuş kişilerde tek başına botulinum toksini ile yanıt alınamaz ve ilave tedaviler gerekebilir. Dolayısıyla dinamik kaş çatma çizgilerini yoğun kullanan kişilerde erken yaşlarda botulinum toksin enjeksiyonu yapmak kalıcı çizgi oluşumunu önleyici bir tedavi olarak düşünülmelidir

Botulinum toksini ile alın çizgisi tedavi edilir mi?

Dinamik yatay alın çizgileri, frontalis kasının kasılması ile oluşur. Bu bölgedeki kasların içine botulinum toksin enjeksiyonu yapmak bu kasların kasılmasını baskılayarak üzerindeki deriyi düzleştirme yoluyla alın çizgilerini azaltır. Frontalis kasının kasılması kaşın şekil ve yüksekliğini de etkiler. Bu nedenle bu kasa botulinum toksini uygulanması sonrasında kaş yüksekliğini kadın ve erkek farkını dikkate alarak değiştirebiliriz.

Botulinum toksini ile alın yatay çizgilerinin tedavisinden kaçınılması gereken hastalar var mıdır?

Düşük yerleşimli, sarkık kaşları olan ve üst göz kapağında deri gevşekliği ve deri fazlalığı olan kişilerde, alın yatay çizgilerinin toksin ile tedavisi deneyim gerektiren bir uygulamadır, hatta bazı kişilerde yatay alın çizgilerinin botulinum toksini ile tedavisinden kaçınmak daha uygun bir yaklaşım olabilir.

Botulinum toksini ile kaş kaldırma yapılır mı?

Botulinum toksini ile kaz ayağı çizgisi uygulaması sonrasında kaş kenarı serbestleşir ve kaş kalkması olur. Kaş çatma ve alın yatay çizgilerine uygulanan botulinum toksini ile kaş kalkması ve kaşın şekli istenilen düzeyde dengelenir. Ayrıca diğer bölgelere uygulama istenmiyorsa sadece kaş kaldırma isteniyorsa uygun kişilerde bu amaca yönelik daha az sayıda enjeksiyon noktası ile kaş kaldırma sonucuna ulaşılabilir.

Botulinum toksini ile kaş asimetrisi düzeltilebilir mi?

Hekim tarafından yapılan doğru anatomik değerlendirme ile uygun yerlere yapılan enjeksiyonlar mevcut kaş asimetrisini düzeltebilir.

Botulinum toksini ile alt göz kapağı kırışıklıkları tedavisi yapılabilir mi?

Alt göz kapağında aşırı deri gevşekliği yoksa, belirgin gözaltı torbaları yoksa, göz kapaklarının tam kapanamaması gibi bir sorun yoksa, botulinum toksini ile alt göz kapağı kırışıklıkları tedavisi yapılabilir. Burada gözü çepeçevre saran orbicularis okuli denilen kasın alt parçasına yapılan botulinum toksini enjeksiyonu ile alt göz kapağı kırışıklıkları azalır ve göz açıklığı genişler.

Botulinum toksini ile kaz ayağı çizgileri tedavisi mekanizması nedir?

Göz çevresinde gözü çepeçevre saran orbicularis okuli denilen bir kas grubu vardır. Bu kas hem gözü kapatan, hem de gözü çevreleyen parçalara sahiptir. Gülümsemek, gözleri kısmak, gözü açıp kapamak, göz kırpmak bu kas sayesinde olur. Göz çevresindeki dinamik kaz ayağı çizgileri bu kasın kasılması ile oluşur. Bu kasın göz yan kenarındaki parçasına botulinum toksini uygulamak, göz çevresi kırışıklıklarını azaltır ve kaşın yan dış kısmını yukarı kaldırır.

Botulinum toksini ile statik (yani artık oturmuş, mimik kullanmadan görülebilen) kaz ayağı çizgileri gider mi?

Ancak uzun yıllar bu kaslarını çok aktif kullanmış ve statik kırışıklıkları oluşmuş kişilerde (yani gözle görünür kırışıklıkları oluşmuş kişilerde) botulinum toksin tedavisine yanıt daha yavaş gelişir. Bu kişilerde 2-3 kez arka arkaya botulinum toksini uygulaması sonrasında biriken etki ile en iyi yanıt alınır. Hatta derin statik kırışıklıkları oluşmuş kişilerde tek başına botulinum toksini ile yanıt alınamaz ve ilave tedaviler gerekebilir. Dolayısıyla dinamik kaz ayağı çizgilerini yoğun kullanan kişilerde erken yaşlarda botulinum toksin enjeksiyonu yapmak kalıcı çizgi oluşumunu önleyici bir tedavi olarak düşünülmelidir

Botulinum toksini ile dudak çizgileri tedavi edilebilir mi? Dudak dolgunlaştırılabilir mi?

Dinamik dudak çizgileri ağız çevresi kaslarının (orbikularis oris) kasılması sonucunda olur. Dudak çizgileri, sıklıkla sigara içme çizgileri olarak da bilinen üst ve alt dudakta dikey uzanan çizgilerdir. Orbikülaris oris kasının botulinum toksin ile tedavisi sonrası bu kasın kasılması azalır ve üzerindeki deri düzleşerek dudak çizgileri azalır. Dudağı büzen kasın botulinum toksin ile inhibisyonu aynı zamanda dudağın dışa doğru kıvrılmasını arttırarak daha dolgun bir dudak görünümü sağlar.

Botulinum toksini ile tavşan çizgileri tedavisi ne demektir?

Burun üzerindeki nasal kasların kasılması sonucu dinamik tavşan çizgileri oluşur. Kötü bir koku aldığımızda, yüzümüzü buruşturduğumuzda burun üzerinde beliren çizgilerdir. Bunlar da kaşları çatmak, gözleri kısmak veya gülmek gibi yüz ifadelerinin bir parçasıdır. Çatık kaşların veya kaz ayaklarının botulinum toksin ile tedavisi sonrası bu çizgiler belirgin göze çarpabilir. Burun üzerindeki nasalis kasının botulinum toksin ile tedavisi sonrası bu kasın kasılması azalır ve üzerindeki deri düzleşerek tavşan çizgilerini azaltır.

Botulinum toksini ile dişeti gülüşü (gummy smile) tedavisi yapılabilir mi?

Gülümseme sırasında üst dudağın aşırı yukarı çekilmesi, diş etlerinin göründüğü bir gülüşe yol açar. Estetik standartlarda bir gülümseme santral kesici dişlerin üst üçte birini kapatan bir üst dudak ile olur. Gummy smile’da santral kesici dişlerin üzerinden 2 mm aşan bir diş eti görünmesi olmaktadır. Sadece derin nazolabial olukla (burun kenarından dudak köşesine uzanan oluk) ile ilişkili gummy smile botulinum toksini ile tedavi edilebilir, düz nazolabial kıvrımları olanlar botulinum toksini ile tedavi edilemez. Tedaviye uygun kişilerde hedef kas grubu; burun kenarından üst dudağı çeken kas grubudur.

Botulinum toksini ile marionette çizgilerinin tedavisi mümkün müdür?

‘Marionette’ Fransızca ‘kukla’ anlamına gelmektedir. İpli kuklalardaki küçük çene ve dudak köşesindeki görünüme benzediği için her iki dudak köşesinden çeneye doğru inen kırışıklık ve boşluk oluşumu marionette çizgileri olarak adlandırılmıştır. Bu durum daha çok küçük çene yapılı kişilerde gözlenir ve kişinin üzgün veya kızgın görünmesine yol açabilir. Bu çizgilerin tedavisinde öncelikle dolgu enjeksiyonu planlanmakla beraber cilt yenileyici diğer işlemler ve botulinum toksin enjeksiyonu da tedaviye eklenebilir.

Botulinum toksini ile çene sellüliti tedavisi nedir?

Özellikle alt çene ve çene ucu bölgesindeki belirgin kırışıklık, sellülitteki portakal kabuğu görünümü andırır. Botulinum toksini çene bölgesindeki kırışıklıkların tedavisinde başarı ile kullanılmaktadır.

Botulinum toksini ile boyun kırışıklığı tedavisi yapılabilir mi?

Boyunda oluşan dikey bant şeklinde kırışıklıkların ve yatay çizgilerin tedavisinde botulinum toksini diğer tedavilerle birlikte tamamlayıcı olarak veya tek başına başarı ile kullanılmaktadır.

Botulinum toksini ile diş sıkma tedavisi (masseter kası uygulaması) yapılabilir mi?

Çene bozukluklarına, baş ağrılarına ve diş hasarlarına sebep olan diş sıkma durumlarında çiğneme kası içine botulinum toksini uygulaması yapılabilir. Bu uygulama, çiğneme kası aşırı büyümüş ve yüz şekli olumsuz etkilenmiş kişilerde, kas küçülmesine sebep olarak estetik kazançlar da sağlayabilir.

Botulinum toksini ile kol altı aşırı terleme tedavisi yapılabilir mi?

Botulinum toksini özellikle aksiller bölge terleme tedavisinde sevilen bir uygulamadır. Kişiden kişiye değişebilmekle beraber 6-12 ay arasında terleme azaltıcı etkisi sürer.

Botulinum toksini ile el ayak terlemesi tedavisi yapılabilir mi?

Evet yapılabilir.

Botulinum toksini ile gülleme (Rosacea hastalığı) tedavisi yapılabilir mi?

Yapılan çalışmalarda uygun görülen hastalarda, gülleme (Rosacea hastalığı) tedavisinde botulinum toksini kullanımı başarılı bulunmuştur.

Botulinum toksini anal fissür (çatlak) tedavisinde kullanımı var mıdır?

Evet vardır. Bu konu ile ilgili genel cerrahi uzman hekimlerine baş vurulmalıdır.

Mezobotoks nedir?

Mezobotoks; kırışıklık tedavisine göre daha fazla seyreltilerek hazırlanmış botulinum toksininin veya toksin benzeri etki gösteren hekzapeptitlerin deri içine yüzeyel enjeksiyonlar şeklinde uygulanmasını ifade eden bir mezoterapi şeklidir. Bu haliyle yüz terlemesi, gözenek sıkılaştırma, ciltte yaygın yüzeysel kırışıklıklar, Rozasea kızarıklık atakları gibi durumların tedavisinde seçenek olabilir.

Botulinum toksini uygulaması sonrası oluşan istenmeyen etkiler nelerdir?

Botulinum toksini uygulanmasına bağlı olarak standart doz uygulamalarında ve kullanım onayı almış ürünlerle yapılan uygulamalarda ciddi bir yan etki beklenmez. Toksinin dolaşıma karışması ile nadiren grip benzeri yan etkiler oluşabilir ve alerji ihtimali çok düşüktür. Toksine yanıtsızlık ise nadir görülen bir durumdur ve sıklıkla soğuk zincir hataları ile toksinin etkinliğini kaybetmesi ile ilgilidir. 3 ay içinde ikinci enjeksiyonlardan kaçınılması antikor oluşumunu önler. Uygulamanın hastanın beklentilerini karşılanamaması durumunda 2 hafta sonra ilave dozlar yapılabilir. Uygulama bölgelerinde ağrı, ödem, kızarıklık, morluk oluşabilir. Bazen işlem öncesi uygulanan lokal anestezik kremlere bağlı olarak da kızarıklık, ödem olabilmektedir. Asimetri, sorgulayıcı kalkık kaşlar, dalgalı alın, alt göz kapağı torbaların belirginleşmesi, maske yüz, donmuş alın, gibi sonuçlar deneyimli ellerde nadiren oluşurken kaş düşmesi, göz kapağı düşmesi, şaşılık, çarpık gülüş, üst dudak düşmesi gibi yan etkiler toksinin istenmeyen dağılımına bağlı oluşabilir. Toksinin istenmeyen dağılımına bağlı durumlardan kaçınmak için, işlemden 3-4 saat sonrasına kadar dik pozisyonda kalmak, uygulanan bölgeye masaj yapmamak, sıcak uygulamamak, egzersizden kaçınmak, alkol almamak, saunaya girmemek önerilir.

Botulinum toksini uygulaması sonrası oluşan aşırı kaş kalkması, tepe şeklinde kaş görüntüsü olabilir mi?

Yatay alın çizgilerine orta hatta Botulinum toksini uygulaması sonrası, alın yan dış kenarındaki frontal kasların fazla kasılması ile böyle bir durum oluşabilir. Tepe şeklindeki kaş görünümü daha çok animasyonla belli olur. Endişe edilecek bir durum değildir Botulinum toksininin o bölgede uygun yere yapılması ile düzeltilebilir.

Botulinum toksini uygulaması sonrası göz kapağı düşüklüğü olabilir mi?

Kaş çatmanın toksin ile tedavisinden 3 hafta sonra oluşan, neredeyse her zaman tek taraflı gelişen bir işlem komplikasyonudur. Etkilenmiş taraf göz kapağı 2-3 mm düşer ve günün sonunda oluşan kas yorgunluğu ile belirgin hale gelir. Sık değildir. (%1-5) Genellikle 6 hafta içinde kendiliğinden geriler. Bu durumun erken gerilemesine yönelik alfa adrenerjik göz damlaları reçete edilebilir veya başka tedavi metotları kullanılabilir.

Botulinum toksini uygulaması sonrası kaş düşmesi olabilir mi?

Özellikle yatay alın çizgilerinin botulinum toksin ile tedavisi sonrası görülen bir komplikasyondur. Etkilenen kişiler genellikle üst göz kapağındaki ağırlık hissinden şikayet ederler. Kaş düşmesi tek veya çift taraflı olabilir. Etkilenen taraftaki kaş ile göz kapağı arası mesafe kısalır.

Botulinum toksini uygulaması sonrası çift görme, şaşılık oluşabilir mi?

Evet nadiren de olsa gelişebilir ve genellikle işlemden 1-2 hafta sonra oluşur. Sıklıkla uygulama tekniği ve uygulanan büyük volümlerle ilişkilidir.

Botulinum toksini uygulaması sonrası göz kuruluğu oluşabilir mi?

Nadir de olsa kaz ayağı bölgesine botulinum toksini uygulaması sonrası kuru göz gelişen olgular bildirilmiştir. Göz kapağı kırpma gücünün azalması veya göz yaşı salgı bezine toksin diffüzyonu ile bezin fonksiyonun bozulması ile ilişkili olabilir.

Botulinum toksini uygulaması sonrası alt göz kapağı torbalanması artabilir mi?

Botulinum toksini uygulaması sonrası, alt göz kapağı deri elastitesi iyi değilse, deri gevşekliği fazla ise, o bölgeye yakın uygulamalarda torbalanma artışı olabilir.

Botulinum toksini uygulaması sonrası göz kapağı kapanmasında güçlük oluşabilir mi?

Botulinum toksini uygulaması sonrası yüksek doz uygulamalarda gözleri tam kapatamama ve ışık duyarlılığı oluşabilir.

Botulinum toksini uygulaması sonrası burun üzeri kırışıklıklar artabilir mi?

Kaş çatması için yapılan botulinum toksini uygulaması sonrasında, çatma refleksinin devamı ve kaşın çatılamaması ile burun üzeri kırıştırma belirginleşebilir. Bu durum o bölgeye toksin uygulaması yapılarak düzeltilebilir, önlenebilir.

Botulinum toksini uygulaması sonrası dudak asimetrisi olabilir mi?

Dudak çizgilerinin botulinum toksini ile tedavisinde olabilir, düzeltilebilir bir durumdur.

Botulinum toksini uygulaması sonrası gülüş asimetrisi olabilir mi?

Özellikle diş sıkma tedaisinde toksinin istenmeyen dağılımına bağlı oluşabilir. Düzeltilebilir bir durumdur.

Botulinum toksini uygulamasında daha önce yapılmış göz operasyonlarının bir önemi var mıdır?

Blefaroplasti gibi göz kapağı düzeltici operasyonlar cerrahi olarak anatomiyi değiştirebileceği için işlem öncesinde botulinum toksini uygulaması yapacak hekim bu konuda bilgi almalıdır. Bu operasyon sonrasında işlem yapılanlarda toksinin istenmeyen dağılımına bağlı yan etkiler oluşabilir.

Botulinum toksini migren tedavisinde kullanılır mı?

Baş ağrılarının 100’den fazla alt tipi mevcuttur. Baş ağrıları bu konuda uzmanlaşmış nöroloji uzmanları tarafından takip ve tedavi edilmelidir. Botulinum toksini migren tedavisinde kullanılan bir tedavidir ancak konunun uzmanları tarafından planlanması ve yapılması gerekir.

Botulinum toksini uygulaması ile alerji olma ihtimali var mıdır?

Çok nadirdir ve kozmetik uygulamaya bağlı şiddetli alerjik reaksiyon bildirilmemiştir.