Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon Nedir?

Lazer epilasyon; kıl köklerinin lazer ışını ile kalıcı olarak yok edilmesi işlemidir.

Lazer ne demektir? Lazerlerin etki mekanizması nasıldır?

LASER kelimesi bir akronim olup; ‘’Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’’ cümlesindeki kelimelerin baş harflerinden oluşmuştur. Lazer sisteminde, ışık kaynağından çıkan ışın belli bir optik kovukta biriktirilip güçlendirilerek, belli bir noktaya yönlendirilir. Lazer ışığı; tek yönlü, tek fazlı, tek renkli, hiç dağılmadan birbirine paralel yol alan bir ışık demetidir. Bu ışık demeti karşılaştığı hedefle etkileştiğinde; hedefi geçebilir, hedeften yansıyabilir, hedef içinde dağılabilir veya hedef tarafından emilebilir. Bu etkileşimlerden sadece, lazer ışınının doku tarafından seçici olarak emilmesi istenen etkiyi sağlar. Doku tarafından emilen lazer ışınının enerjisi orada ısıya dönüşür ve o dokuda hasara neden olur.

Lazer epilasyonda etki mekanizması nasıl işler?

Lazer epilasyonda temel hedef; kıl kökündeki, kıla rengini veren melanin pigmentidir. Etkili bir lazer epilasyon işlemi yapabilmek için; hedeflenen kılın rengine uygun dalga boyunda bir ışık kaynağının kullanılması ve hedefe uygulanan enerjinin yeterli güçte olması gerekir. Lazer epilasyonda lazer ışını milisaniyeler içinde, cilt hücrelerine zarar vermeden, kıl kökündeki pigmentler tarafından emilir. Kıl kökü tarafından emilen lazer ışını, ısıya dönüşerek kıl kökü hücresine tekrar büyüyemeyecek şekilde hasar verir. Ayrıca başarılı bir lazer epilasyonda , kıl kökünde oluşan ısıl hasardan deri yüzeyinin zarar görmemesi gerekir. Bunun için lazer epilasyon sistemlerinde etkin bir cilt soğutma sistemi kullanılmalıdır. Cilt yüzeyini soğutmak, hem deri hasarını önler, hem de ağrı hissini azaltır.

Lazer epilasyonda neden çoklu seanslara ihtiyaç duyulur?

Lazer epilasyonda farklı gelişim evrelerindeki kıl köklerinin hasarlanma derecesi de değişkenlik gösterir. %20-30 oranında olan ana büyüme evresindeki (anagen) kıllar en çok etkilenir. (Kılların büyüme , dinlenme, gerileme ve atılma fazları vardır) İşte bu %20-30 oranında anagen evredeki kıl kökü hasarının kalıcı epilasyon sağladığını düşünürsek, her seansta kılların %20-30’unın kalıcı hasara uğradığını öngörebiliriz. Bu nedenle de kalıcı sonuç ortalama 4-6 seans sonra gerçekleşir. Hatta kılların renkleri ve büyüme evrelerindeki değişkenliklerden dolayı seans sayısı kişiden kişiye değişebildiği gibi, aynı kişinin vücudunun farklı bölgelerinde de farklılık gösterir. İlk lazer epilasyon seansına başlamadan 3 hafta kadar önce kılların ağda veya makine ile kökünden alınma işleminin yapılması; ‘’anagen evre’’ yani ana büyüme ve gelişme evresindeki kıl oranı arttırılabilir.

Lazer epilasyonda kullanılan lazer çeşitleri hangileridir?

Ruby lazer

Lazer epilasyon amacıyla ilk olarak 694 nm dalga boyunda , koyu kırmızı renkte gözle görülebilir renkte bir ışık üreten Ruby lazerler kullanılmaktaydı. İnce ve açık renkli kıllarda en etkili yöntemlerden biri olmakla birlikte, çok açık tenli kişiler dışında, yanık ve leke oluşturma riski çok yüksek olduğu için günümüzde kullanılmamaktadır.

Alexandrite lazer

Ruby lazerlerden daha uzun dalga boyuna sahip (755nm) daha derine ulaşabilen bir dalga boyudur. Deri yüzeyindeki pigmentler tarafından daha az emilmesi ve daha derine ulaşması sayesinde bir çok deri tipinde etkin uygulanabilir. Özellikle açık tenli koyu renk kıllı kişilerde hızlı ve etkili sonuç alındığı için çok tercih edilen lazer epilasyon tipidir.

Diode lazer

800-810 nm dalga boyunda ışığa sahiptir. Melanin pigmenti seçiciliğinin az olması ve derine ulaşabilmesi nedeni epilasyonda güvenle tercih edilebilir.

ND:YAG lazer

Tüm epilasyon lazerleri içinde en uzun dalga (1064 nm) boyuna sahip olanıdır. Güçlü ve etkin kıl kökü hasarı sağlar. Koyu tenli kişilerde koyu renkli kıllarda dahi güvenle kullanılabilir. Çok yüksek enerjilere çıkılabilmesi, açık renk kıllarda da diğer lazerlere göre daha başarılı sonuçlar sunar. Diğer epilasyon lazerlerine göre nispeten daha ağrılı olmasına rağmen etkin deri yüzeyi soğutma sistemleri ile ağrı büyük oranda ortadan kaldırılır.

Lazer epilasyonda yan etkiler nelerdir?

Oluşabilecek yan etkiler; gelip geçici kabuklanmalar, açık-koyu lekelenmeler ve nadiren kalıcı izler şeklindedir. Kalıcı izler sıklıkla kullanım hatalarına bağlı bir durumdur. Koyu tenli kişilerde açık tenlilere göre yan etkiler daha fazla görülür. Bronzlaşmış olmak, solaryuma girmek, bronzlaştırıcı krem sürmek gibi ten rengini koyulaştıran durumlara maruz kalmak, lazer epilasyona bağlı cilt yanığı açısından esmer tenli olmaya göre çok daha fazla risk oluşturur. Kullanılan soğutucu cihazlara bağlı olarak soğuk yaralamaları nadir de olsa görülebilir. Ayrıca lazer epilasyon sonrasında sivilcemsi döküntüler ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde bazı vücut bölgelerinde paradoksal kıllanma gelişebildiği de bilinmektedir. Sonuç olarak, lazer epilasyon adayının dermatoloji uzmanı tarafından muayenesi, kişiye özel cihaz seçimi ve doz ayarlaması gibi faktörler yan etkilerin en aza indirilmesi anlamında çok önemlidir.

Lazer epilasyonda seans aralıkları ne olmalıdır?

Lazer epilasyon seans aralıkları yüz bölgesinde 4-6 haftada bir, diğer vücut bölgelerinde 6-8 haftada bir yapılır. Bu sürenin farklı olması kılların yeniden oluşma döngüsünün bölgesel olarak değişebilmesi ile ilgilidir.

Lazer epilasyon sonrasında kıldan tamamen arınan bölgelerde yeni kıl oluşumu mümkün müdür?

Lazer epilasyon sırasında kıl köklerinin ana büyüme evresi olan anagen evredeki kıllarda kalıcı kıl kökü hasarı gerçekleşir. Diğer evrelerde olan kıllar ya etkilenmez ya da kendini onarır. Anagen evredeki kıl oranı %20-30 olduğu için her seans uygulamada ancak %20-30 kıl kökü kalıcı olarak hasara uğrar. Kıl kökü hasarı olmayan, uykuda olan kökler lazer seansları bittikten sonra uyanabilir ve yeni kıl oluşumu gibi algılanabilir. Ayrıca hormonal faktörlerin eklenmesi ve ilaç kullanımı ile de uykuda olan kıllarda yeni gelişimler olabilir. Anagen evrede olan, kalıcı kıl kökü hasarı gerçekleşmiş alanlarda yeni kıl gelişimi beklenmez.

Lazer epilasyon sırasında kıllarda paradoksal olarak artış gelişmesi olabilir mi?

İstenmeyen vücut kıllarının yok edilmesinde lazer epilasyon etkili ve güvenli bir yöntemdir. Nadiren %0.6-10 oranında tedavinin bir yan etkisi olarak, lazer yapılan alanlarda paradoksal olarak tüylerde artış görülebilir. Sıklıkla yüz ve boyun kıllarının tedavisinde bu yan etkiye rastlanır. Tüm lazer epilasyon cihaz tiplerinde bu yan etki potansiyeli vardır. Özellikle koyu cilt tipi olanlarda, kalın kıllı alanlarda altta yatan hormonal faktörler de varsa bu yan etki potansiyeli artar. Muhtemelen lazer ışınının, kıl kökünün büyüme döngüsüyle de ilgili olarak, kıl kökünü tam olarak tahrip edemeyecek dozda kalması ile ilgilidir. Tam tahrip olamayan kıl kökünün, kısmi hasar sırasında saldığı maddeler ve yeniden oluşabilmesi için oluşturduğu büyüme faktörlerinin de etkisi ile kıl artışının tetiklendiği düşünülmektedir. Yine de tam nedeni hala net aydınlatılamamıştır. Tedavisi ise etkilenen alana yeniden lazer uygulanması şeklindedir.

Lazer epilasyon kararında ve işlem öncesi hazırlıkta dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Lazer epilasyon işleminin klinik ortamda ve doktor denetiminde olması, tedavileriniz öncesinde, sırasında ve sonrasında doktorunuzun ulaşılabilir olması, süreç ve sonuçlar açısından çok önemlidir. Tıbbi özgeçmişiniz, kullandığınız ilaçlar, vücuttaki benlerin değerlendirilmesi , skar, keloid riski gibi durumlar açısından, işlem öncesinde cilt muayenesi gereklidir. Ayrıca doktorunuz size şunları önerebilecektir:

  1. İşlem öncesi ve sonrası güneşe maruz kalmayın en az 30 koruma faktörlü güneşten koruyucu kullanın.
  2. Bronzlaştırıcı krem kullanmayın. Yakın zamanda ten renginizi koyulaştıracak bir işleme veya güneşe maruz kaldıysanız, deri soyucu kremler reçete edebilirim.
  3. Aspirin gibi kan sulandırıcı ajanlar kullanmaktan kaçının.
  4. Lazer epilasyon işleminden bir gün önce kıllarınızı jiletle veya tıraş makinesi ile mutlaka kısaltın.

Lazer epilasyon öncesi kıllar nasıl kısaltılmalıdır?

Lazer epilasyon işleminden bir gün önce kıllar jiletle veya tıraş makinesi ile mutlaka kısaltılmalıdır.

Lazer epilasyon öncesi kıllar neden kısaltılmalıdır?

Lazer epilasyon işleminden bir gün önce kıllar jiletle veya tıraş makinesi ile mutlaka kısaltılmalıdır. Kılların işlemden önce uzun olması iki açıdan sorun yaratabilir. İlk olarak, deri üzerinde uzun kalan kıl ucunun lazer enerjisi ile yanmasına bağlı cilt hasarı oluşabilir. ikinci olarak da, deri üzerinde kalan kıl ucu uzun ise, lazer ışını deri altındaki kıl köküne ulaşana kadar enerji kaybına uğrayabilir.

Lazer epilasyon öncesi kılların tıraş edilmesi kılları arttırır mı, kalınlaştırır mı?

Lazer epilasyon işleminden bir gün önce kıllar jiletle veya tıraş makinesi ile mutlaka kısaltılmalıdır. İki yöntemle de kıllı alan aynı mekanizma ile temizlenir, kılların jiletle tıraş edilmesi, makine ile tıraş edilmesine göre kılları arttırmak veya kalınlaştırmak için daha fazla risk oluşturmaz.

Lazer epilasyonda yaş sınırı var mıdır?

Lazer epilasyon 16 yaşından itibaren herkese yapılabilir. Kız çocukları düzenli adet görmeye başladıktan 2 yıl sonra özellikle çok rahatsız olduğu kıllı bölgelere, deneyimli bir hekimin kontrolünde lazer epilasyona başlayabilir. Bu yaşlarda kılları besleyen hormonal aktivite yoğun şekilde devam ettiği için geç yanıt veya dirençli yanıtlar olabilir.

Lazer epilasyon yapılırken ne hissedilir?

Lazer epilasyon yapılırken lastik çarpası gibi bir acı hissedilir.

Lazer epilasyon sırasında neden gözlük takılır?

Lazer epilasyon cihazları melanin pigmenti üzerinden etki ettiği için, işlem sırasında hem ışının kazara yansımasından gözü korumak üzere, hem de işlem anında parlayan ışıktan gözü korumak için mutlaka mutlaka hem hasta, hem uygulayıcı gözlük kullanmalıdır

Lazer epilasyon yapılan bölgede ben ve dövme varlığında ne yapılmalıdır?

Lazer epilasyon öncesinde tüm benler ve dövmelerin üzeri ve sınırları beyaz kalem ile işaretlenip boyanır veya beyaz bant ile kapatılır. Bu önlem lazer ışınının kazara bu alanlara ulaşması halinde oluşabilecek yan etkileri önler. Çünkü epilasyon lazerleri, temas halinde benlerde ve dövme renkleri üzerinde yanıklar oluşturabilir.

Lazer epilasyon sonrasında ne hissedilir? Nelere dikkat edilmelidir?

Lazer epilasyon sonrasında ciltte geçici olarak rahatsızlık hissi, kızarıklık, kıl köklerinde sinek ısırığı gibi kabarıklık görülmesi beklenen durumlardır ve bu durumlar saatler içinde kaybolur. Bahsedilen durumların süresinin bir günü aşması halinde ve bunlar dışında oluşan farklı her durum ve cilt bulgularında doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Lazer epilasyon uygulandığı gün sıcak duş alınmamalıdır. İşlem uygulanan alanlara parfümsüz, alkolsüz nemlendirici krem kullanımı ve soğuk uygulama cildinizi oldukça rahatlatacaktır. Rahatsızlık hissi çoksa veya uzun sürerse şikayetinizin süresine göre doktorunuz kortizonlu krem veya ağızdan hap , hatta enjeksiyon tedavisi önerebilir. Ayrıca lazer epilasyon uygulama sonrasında en az 2 hafta boyunca güneşte ve solaryumda bronzlaşmaktan kaçınmak gerekir.

Lazer epilasyondan ne kadar süre sonra banyo yapılabilir?

Lazer epilasyondan 24 saat sonra duş alınabilir ancak sıcak sudan ve duş jeli kullanımından kaçınılmalıdır. Ayrıca 10 gün boyunda deriyi soyucu ajanlardan da kaçınmalıdır.

Lazer epilasyondan ne kadar süre sonra kıllar dökülür?

Lazer epilasyon yapıldıktan sonra 2-3 hafta içinde kıllar dökülmeye başlar.

Lazer epilasyonda en iyi sonuç alınan bölgeler hangileridir?

Lazer epilasyonda koltuk altı ve alt bacak gibi kılların koyu renkli ve kalın olduğu bölgeler diğer bölgelere nazaran daha hızlı yanıt verebilir.

Lazer epilasyonda kıllarda kalıcı azalma oranı nedir?

Lazer epilasyonda farklı gelişim evrelerindeki kıl köklerinin hasarlanma derecesi de değişkenlik gösterir. %20-30 oranında olan ana büyüme evresindeki (anagen) kıllar en çok etkilenir. Bu nedenle her seansta ortalama kılların %20-30’u kalıcı olarak yok olur. Uygun cihazla , uygun dozlarda, uygun seans sayısı ile kılların kalıcı olarak yok edilmesi oranı %90ların üzerindedir.

Lazer epilasyonda kalıcılık oranında uygulanan bölgeye göre farklılık var mıdır?

Lazer epilasyonda uygulanan bölgeye göre, kişinin kıl yapısı ve hormonal durumuna göre, yaşa ve ten rengine göre seans sayısı artıp azalabilir. Özellikle yüzde 8-10 seans gibi daha çok seans sayısına ve 4-6 hafta gibi daha sık seans aralıklarına ihtiyaç vardır.

Lazer epilasyon için uygun zaman dilimi nedir?

Lazer epilasyon için en uygun zaman dilimi güneş maruziyetinden kaçınabileceğimiz kış ve bahar aylarıdır. Ancak kendimizi güneşten iyi korursak ve güneş banyosu yapmazsak yaz mevsiminde de güvenle kullanılabilecek lazer epilasyon sistemleri vardır.

Lazer epilasyonun uygulanamayacağı veya çok dikkatli uygulanması gereken durumlar, kişiler ve mevsimler var mıdır?

Gri ve beyaz kıllara lazer ışını etki etmeyeceği için lazer epilasyon yapmak anlamsızdır. Son bir ay içinde güneşlenmiş kişilerde, bronzlaşmış veya bronzlaştırıcı ürün kullananlarda lazere bağlı deri yanığı riski çok artacağı için lazer epilasyon yapılamaz. Tetrasiklinler ve retinoidler gibi ışığa karşı cildi hassaslaştıran ilaç alanlarda lazer epilasyon güvenli değildir. Ciltte tekrarlayan uçuk öyküsü olanlarda gerekli önlemler alınmadan ve ağızdan hap ile uçuk çıkmasını önleyici tedavi gerekip gerekmediği kararı doktorunuz tarafından verilmeden lazer epilasyon yapılması doğru değildir. Lazer epilasyon; bu konuda deneyimli, hijyen kurallarına uyan merkezlerde, doktor denetiminde, yüksek kalitede FDA onaylı cihazlar kullanıldığında güvenli bir uygulamadır aksi taktirde yönetilmesi zor komplikasyonlara neden olabilir.

Lazer epilasyon işlemi ne kadar sürer?

Lazer epilasyon işlemi dudak üstü bölgesi gibi küçük alanlarda dakikalar alırken sırt gibi geniş alanlarda bir saati bulabilir. İşlem süresi; işlem yapılacak alanın genişliği ve uygulama hızı ile doğrudan ilişkilidir.

Lazer epilasyon ağrılı mıdır?

Lazer epilasyon sırasında iğne batması, lastik çarpması gibi bir yangı hissedilebilir, işlem sırasında hissedilen acı, deri soğutma sistemleri sayesinde oldukça az hissedilir hale gelmiştir.

Lazer epilasyon sonucunu etkileyen faktörler nelerdir?

Lazer epilasyon, hormonal faktörlerden, kullanılan ilaçlardan, kıl ve ten renginden, cilt tipinden, bronzluktan ve kullanılan cihazlarla ilgili faktörlerden etkilenebilir. İşte bu nedenle lazer epilasyon, bu konuda deneyimli bir doktor denetiminde yapılmalıdır.

Lazer epilasyonun zararı var mıdır?

Lazer epilasyonun tespit edilmiş, bilinen bir zararı yoktur. Melanin pigmenti üzerinden kıl kökü zararı hedef alındığı için benler mutlaka kapatılmalıdır, işlem öncesinde muayene edilmelidir.

Lazer epilasyon koltuk altı lenf bezlerine zarar verir mi?

Lazer epilasyon sadece melanin pigmentini gördüğü ve cilt altında 2-5 mm mesafeden daha derine ulaşmadığı için lenf bezlerine zarar veremez.

Lazer epilasyonun yumurtalıklara zararı var mıdır?

Lazer epilasyon sadece melanin pigmentini gördüğü ve cilt altına 2-5 mm mesafeden daha derine ulaşmadığı için iç organlara ve yumurtalıklara zarar veremez. Kısırlık yapmaz.

Erkeklerde lazer epilasyon uygulamasında farklılıklar var mıdır?

Erkeklerde kıl kökleri daha derin yerleşimli ve kıl kalınlığı daha fazla olduğu için lazer dalga boyunda ve uygulama dozlarında seçim farklılıkları olabilecektir.

Gebelik döneminde lazer epilasyon yapılabilir mi?

Gebelik döneminde lazer epilasyon yapmanın teorik olarak bebeğe bir zararı olmadığı düşünülmektedir. Ancak bu konuda yapılmış bilimsel çalışmalar yoktur. Ayrıca gebelerde hormonal olarak farklılıklar olduğu için lazer epilasyonun etki ve yan etkileri ile ilgili değişkenlikler olabilir. Bu nedenle gebelerde lazer epilasyon tercih edilen güvenilir bir uygulama gibi görünmemektedir.

Emzirme döneminde lazer epilasyon yapılabilir mi?

Emzirenlere lazer epilasyon yapılmasının sakıncası yoktur. Ancak emzirenlerde hormonal olarak farklılıklar olduğu için lazer epilasyonun etki ve yan etkileri ile ilgili değişkenlikler olabilir, dikkatli olunmalıdır.

Lazer epilasyonun avantajları nelerdir?

Lazer epilasyon kıl kökü tahribatı yaptığı için cildi daha pürüzsüz hissettirir. Ayrıca batık kıl tedavisi ancak lazer epilasyon ile mümkündür. Günlük hayatımızı kolaylaştırır, konforlu bir yaşam sunar.

Lazer epilasyonun dezavantajları var mıdır?

Lazer epilasyon sonrası özellikle bacaklarda cilt kuruluğu ile ilgili şikayetler artabilmektedir. Ayrıca bazı hastalar lazer epilasyon sonrasında kol altı terlemelerinin belirginleştiğini ifade etmektedir.

Yaz mevsiminde lazer epilasyona devam edilebilir mi?

Kendimizi güneşten iyi korursak ve güneş banyosu yapmazsak yaz mevsiminde de güvenle kullanılabilecek lazer epilasyon sistemleri vardır.

Gri, kızıl, sarı kıllarda etkili bir lazer epilasyon cihazı var mıdır?

Lazer epilasyon cihazları melanin dediğimiz pigment varlığı ile kıl kökü hasarına yol açtığı için, pigment miktarı az olan bu renk kıllarda lazer ışını ya az etkilidir ya da etkisizdir. Bu tip kıllarda kalıcı epilasyon ancak elektroliz ile (iğneli epilasyon) mümkündür.

Lazer epilasyondan ne kadar zaman sonra güneşli tatile çıkılabilir?

Lazer epilasyondan en erken 2 hafta sonra güneşten koruyucu ürün kullanımı ile güneşli tatile çıkılabilir.

Lazer epilasyon sonrası kalıcı iz gelişebilir mi?

Lazer epilasyon; bu konuda deneyimli, hijyen kurallarına uyan merkezlerde, doktor denetiminde, yüksek kalitede FDA onaylı cihazlar kullanıldığında güvenli bir uygulamadır aksi taktirde yönetilmesi zor komplikasyonlara neden olabilir. Bu durumlara dikkat edilmediğinde kalıcı izlere yol açabilir.

Lazer epilasyonun doktor denetiminde yapılması neden önemlidir?

Tıbbi özgeçmişiniz, kullandığınız ilaçlar, vücuttaki benlerin değerlendirilmesi , skar riski gibi durumlar açısından, işlem öncesinde mutlaka cilt muayenesi yapılmalıdır. Ayrıca işlemde hangi cihazın tercih edileceği, cihazın doz ayarlamasında önemli faktörler, işlem sırasında ve sonrasında yaşanabilecek tıbbi durumların değerlendirilmesi ve takibi gibi nedenlerin varlığı dermokozmetik uygulamalarda deneyimli bir hekim gözetiminde lazer epilasyon işleminin yapılmasının önemini vurgular.

Lazer epilasyonda ücretlendirme nasıl yapılır?

Lazer epilasyonda ücretlendirme; uygulanacak alan genişliği, kıl yoğunluğu ve bölgeye göre kişiye özel olarak yapılır.

Lazer epilasyonda cihaz seçiminde nelere dikkat edilir?

Kişinin kıl rengi, kıl kalınlığı, cilt rengi ve epilasyon uygulanacak bölge; etkili bir lazer epilasyon için uygun cihaz seçiminde önemli kriterlerdir. Tüm bunlar hekim tarafından dikkate alınır ve size en uygun lazer dalga boyu seçilir ve enerji gücü planlanır.

IPL denilen cihazlarla kalıcı epilasyon mümkün müdür?

Lazer epilasyon ve güçlü ışık sistemleri (IPL) ile epilasyon kalıcılığı açısından farklar vardır. Bu sistemler ile ancak uzun süreli epilasyon sağlanabilir kalıcı epilasyon sağlanamaz.

Ev tipi epilasyon cihazlarının zararı var mıdır? Bu cihazlarla kalıcı epilasyon olur mu?

Ev tipi cihazlar IPL benzeri ışık sistemini kullanır ama güçleri kliniklerde kullanılanlara göre oldukça zayıftır ve bu göz önüne alındığında bu cihazlar için ancak modern ağda denilebilir; kıl çıkmasını bir süreliğine geciktirir ve kılları inceltir. Bu cihazları kullananlar için önemli bir nokta ise, ev tipi cihazların da göze zarar verebileceğidir. Bu cihazlar kullanılırken mutlaka özel gözlükler kullanmalıdır.